Dierenkliniek Glanerbrug

Minimaal Invasieve Chirurgie

Moderne technieken

Laparoskopie

Minimaal Invasieve Chirurgie, ook wel kijkoperatie genoemd, behoordt tot de moderne chirurgie, waarbij via 1 of 2 kleine gaatjes (maximaal 1 cm groot) chirurgische ingrepen zoals laparoscopische sterilisaties, een laparoscopie (kijkoperatie in de buik) of een thoracoscopie (kijkoperatie in de borstholte) kunnen worden uitgevoerd. Bij kijkoperaties wordt gebruik gemaakt van videokameras, die verbonden zijn met een endoskop waardoor het operatieveld op een grote monitor wordt geprojekteerd. Hierdoor wordt het zichtbare operatie gebied tot wel 20x vergroot. Zo kun je onder ander kleine veranderingen aan organen of minimale bloedingen duidelijk in beeld brengen. Tegenwoordig zijn veel van de „open buik“ chirurgische ingrepen door deze kijkoperatie mogelijk.

Enkele voorbeelden hiervan zijn de laparoskopische sterilisaties, cryptorche testikels (testikel die in de buik zit) verwijderen, blaasstenen verwijderen of bij grote honden een gastropexie (vastzetten van de maag aan de buikwand) om maagtorsies te voorkomen, het nemen van biopsien onder optimale zichtcontrole van veranderde buikorganen (lever, nieren, milt, lymfeklieren).

De grote voordelen van een kijkoperatie zijn:

  • Veel minder pijn na een ingreep, omdat de operatie door 1 of 2 kleine gaatjes wordt uitgevoerd
  • Veel kleinere wonden, de gaatjes zijn slechts 0,5-1,0 cm groot
  • Betere en snellere wondgenezing, met veel minder wondgenezings stoornissen
  • De patienten zijn veel sneller fit
  • Kortere opname tijden in de opname
  • Optimaal overzicht van het operatie gebied, bloedingen etc zijn direct zichtbaar

Video Minimal Invasive Chirurgie: Die sanfte Kastration (https://www.youtube.com/watch?v=Hx0zuxC_NZs)

 

Drs. van de Louw während einer Operation

Laserchirurgie

Bij een chirurgische laserbehandeling wordt de dioden laser gehanteerd als een mesje. Met een gefocuseerde lichtstraal beschikt men over een vlijmscherp optisch mes dat bovendien bloedstelpend werkt. Omdat de energiebundel hoofdzakelijk opgevangen wordt door watermoleculen, kookt deze laser in feite het water in het weefsel waardoor dit evaporeert. De toepassingsgebieden liggen in het verwijderen van goedaardige niet-besmettelijke gezwelletjes en dit zonder littekenvorming. Zoals bijvoorbeeld ooglidtumoren of andere kleine tumoren.

De laser wordt ook ingezet voor BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrom), bij bijvoorbeeld franse en engelse bulldoggen of mopsen om het bij deze rassen vaak verlengde zachte gehemelte in te korten waardoor deze dieren weer lucht krijgen en de levenskwaliteit verbetert.

Ook kan de diode Laser chirurgisch worden gebruikt bij bijvoorbeeld keel, neus, oren-tumoren die via de normale chirurgie niet goed bereikbaar zijn.

Door de diode laser worden 99% van de bakterien en virussen gedood, zodat de laserstraal in het wondgebied ook een desinfecterende werking heeft en zo de wondgenezing bevorderd.

Een ander voordeel is dat de laser ook bij sterkdoorbloed weefsel kann worden ingezet, omdat de laser bloedvaten die aangesneden worden tegelijkertijd ook sluit (coaguleert) zodat bleodingen direct worden gestelpt. Zo worden nabloedingen voorkomen.

Lasertherapie

De diode laser kan ook worden gebruikt voor de bestrijding van gewrichts- en spierpijn. De lasertherapie is volkomen pijnloos.